Da li ste znali da je karijes zuba najčešće oboljenje čoveka? Vrlo su retki oni koji nikada nisu imali pokvaren zub.

Karijes najčešće nastaje usled učestalog konzumiranja hrane I pića bogatih šećerom, kada dolazi do promene pH vrednosti u ustima i sledstvene demineralizacije zubne gleđi.

Ukoliko se reaguje pravovremeno, karijes se može sanirati plombom. Međutim, ukoliko se približi zubnoj pulpi, mora se izvršiti endodontsko lečenje zuba, to jest “vađenje živca”.

Prednost plombi je što se mogu izmodelovati tako da potpuno imitiraju prethodnu morfologiju Vašeg zuba pre nastanka karijesa. Mnogobrojan izbor boja, kao I tipova materijala omogućava nam kvalitetniji rad i mogućnost da zubi izgledaju kao da su intaktni. Plombe mogu biti odličan izbor i kada želite korigovati male nepravilnosti u obliku ili veličini zuba.

Kada je karijes došao do “živca”, bitno je ukloniti ga u potpunosti, isprati kanale rastvorom sa antiseptičkim svojstvom, a potom ga hermetički napuniti kako ne bi došlo do ponovnog prodiranja bakterija. Nakon toga zub UVEK snimimo rendgen aparatom kako bismo proverili da li je punjenje kanala adekvatno, kako bismo bili sigurni u dugoročnost lečenja i potpuno smanjili rizik od nastanka procesa ili njegovog širenja.

Nekada su ove metode bile nezamislive i zubi sa karijesom su bili osuđeni na vađenje. Međutim, danas, uz primenu najsavremenijih aparata i materijala, zub je izlečen, ostaje u ustima I zadržava svoju funkciju.

Recommended Posts