Bruksizam ili škripanje zubima, Ortodontska terapija i Retencija nakon ortodontskog lečenja

Bruksizam ili Škripanje zubima

Bruksizam je štetna navika koja podrazumeva nevoljno (često nesvesno) škripanje ili stezanje zubima. Najčešće se javlja noću, ali može biti i danju, kada su ljudi napeti ili pod stresom. Ovi pokreti su jako štetni za ceo stomatognatni sistem; kako na samo tkivo zuba i njihovo trošenje, tako i na potporni aparat zuba (desni i vlakna) i temporomandibularni zglob. Tako, najčešći simptom je bol koju pacijenti osećaju u mišićima obraza i oko zgloba, koji se javlja nakon buđenja. Pored toga, javlja se i glavobolja, osetljivi i istrošeni zubi, povlačenje desni , polomljene krunice zuba, pucanje keramike i plombi na zubima. Terapija bruksizma pre svega podrazumeva da zaštitimo zube od prekomernih sila koje nastaju tokom stiskanja. To postižemo folijama koje su mekane i ublažavaju štetno dejstvo sila. Folije su individualne i izrađuju se jednostavim uzimanjem otiska, iz kojeg dobijamo foliju odmah sledećeg dana.

Ortodontska terapija

Najnoviji način ortodontskog pomeranja zuba i postavljanja u pravilan položaj postiže se providnim folijama. Folije se menjanju na svake dve nedelje i estetski su prihvatljivije od standardnih metalnih bravica, koje su konvencionalno rešenje u terapiji. Specijalista ortodoncije nakon odrađenih snimaka i analize položaja zuba određuje broj folija koji će biti dovoljan da se postigne željeni položaj zuba. Na ovaj način, vrlo brzo, efikasno i uz maksimalnu estetiku dobijamo pravilan i lep osmeh.

Retencija nakon ortodontskog lečenja

Nakon ortodontske terapije, zubi imaju tendenciju da se vrate u prvobitni (nepravilan) položaj. Retenciju dobijenog željenog položaja nakon terapije postižemo nošenjem folija. One se nose što je više moguće (22-24h dnevno), svakog dana u periodu od nekoliko meseci. Tokom jela se skidaju, a peru se isto kao i zubi, pastom i četkicom.

Recommended Posts