Kako sačuvati zdrave zube

Zdravi zubi ogledalo su zdravlja, a da bismo ih sačuvali potrebno je redovno ih prati ali i znati kada i kako to činiti..Odavno je dokazano da postoji veza između zdravlja zuba i bolesti kao što su šećerna bolest ili bolesti disajnih puteva. Najsvežija istraživanja pokazuju da su moguće i veze između oralnog zdravlja i srčanih oboljenja, kao i prevremenih porođaja i rađanja dece nedovoljne težine. U „najboljem“ slučaju oboljenja usta i zuba dovode do bola, gubitka zuba i zadaha iz usta. Problemi sa zubima i desnima utiču na izgled, komunikaciju i samopouzdanje.

– Zube treba prati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Zube ne bismo smeli da peremo neposredno posle jela. U tom razdoblju, usled povišene kiselosti, zubna gleđ je osetljiva, pa se zbog čišćenja četkicom za zube može oštetiti. Posle jela sa pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta – objašnjava stomatolog dr spec. Milan Kuljača.

Za pranje zuba treba izabrati četkicu od veštačkih vlakana koja se lako održavaju, brzo suše i nisu podložna razvoju bakterija. Kako bi se sprečilo oštećenje gleđi, zubnog mesa i dosegnuli svi zubi, drška mora dobro ležati u ruci, a glava četkice mora biti što manja, zaobljenog ili okruglog oblika. Nakon upotrebe, četkicu za zube treba temeljno oprati i osušiti. Četkicom treba što temeljitije, u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najpre obuhvatiti spoljnu, zatim unutrašnju površinu.

KAKO PEREMO ZUBE

– Neophodno je prati zube najmanje tri minuta bez prekida. Toliko dugo pranje zuba je važno da bi se sa četkicom i pastom u potpunosti uklonile naslage sa zuba i dentalni plak. Pasta za zube treba da bude na biljnoj bazi, sa komponentama propolisa, žalfije ili kamilice. Četkica za zube se mora menjati na 15 dana. To znači da se ne sme čekati da četkica propadne, jer se u toku dve nedelje formiraju velike kolonije anaerobnih mikroorganizama veoma štetnih za zube i desni – objašnjava dr Kuljača.

Za preventivu, nastavlja stomatolog, bitne su i redovne posete stomatologu, gde se najmanje jednom godišnje uklanja ultrazvukom zubni kamenac i vrše redovne kontrole.

Recommended Posts